Hilde Apneseth
Hilde Apneseth jobber med salg i Agile Interim.

Lønnsforskjeller i salg:

– Synd at det er så store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

Hilde Apneseth tror kvinner har gode muligheter for å tjene det samme som menn innen salg.

Publisert

Tidlig i februar kom nye lønnstall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Disse viser at kvinner tjener mindre enn menn innenfor alle salgsyrker som er tatt med i oversikten.

Forskjellen mellom lønnen til mannlige og kvinnelige salgs- og markedssjefer er i snitt på 11 170 kroner. Dette tallet er derimot noe mindre enn det samme oversikt viste i fjor, da forskjellen var på 11 880 kroner.

– Synd

Hilde Apneseth er partner i Agile Interim, et selskap som driver med rekruttering av ledere.

Hun tror menn kommer bedre ut av lønnsforhandlinger enn kvinner.

– Jeg synes det er synd at det fortsatt er såpass store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. De fleste som jobber innenfor salg er ikke organiserte, og forhandler selv sin lønn. Mye kan tyde på at menn er flinkere enn kvinner til å forhandle lønnsbetingelser.

– Hvis dette er grunnen, må kvinner gå i seg selv og rett og slett bli tøffere i forhandlinger med arbeidsgiver. Her trengs det mer forskning for å finne ut av hva som er grunnen til lønnsforskjellene, sier Apneseth.

Mange selgere jobber helt eller delvis med provisjonslønn, og får betalt ut fra jobben de gjør.

På spørsmål om det derfor er rimelig å snakke om lønnsforskjeller på denne måten, svarer Apneseth at det hadde vært interessant å vite om det er grunnlønnen, eller provisjonen, som er grunnlaget for lønnsforskjellene mellom mannlige og kvinnelige selgere. Hun påpeker at grunnlønnen kan variere med tanke på tidligere erfaring og resultater, mens provisjonsavlønningen bør være den samme uansett kjønn.

– Men igjen, kanskje menn rett og slett skaper bedre salgsresultater enn kvinner, og derfor utløser en bedre provisjonslønn? Det har nok også en del å si hvilken bransje man jobber i. Hvis jeg skal tenke stereotypisk så er det slik at mange menn jobber innenfor IT og ingeniørfirmaer, mens kvinner kanskje heller jobber med salg innenfor varehandel. Bransjene betaler veldig forskjellig, så dette kan jo også danne grunnlag for lønnsforskjellene, sier Apneseth.

Mange dyktige kvinner

Hun mener også at kvinner i større grad bør søke seg til mannsdominerte yrker, der lønningene ofte er bedre. Samtidig sier hun at hun har møtt mange dyktige kvinnelige selgere opp gjennom årene.

– Hvis du selv velger å være i en dårlige betalt kvinnedominert bransje, synes jeg det må være ditt eget ansvar.

– Jeg er utrolig stolt av at alle toppselgerne og salgsdirektøren var kvinner hos min tidligere arbeidsgiver. Alle tjente godt over det som er snittet for kvinnelige selgere. Jeg heier på alle kvinner som ønsker å jobbe med salg. Hvis kvinner sikter seg mot godt betalte bransjer og blir tøffere i lønnsforhandlinger tror jeg mye er gjort.

Powered by Labrador CMS