Leder for NAV Marked Sør-Rogaland, Synnøve Schei, får tilbakemeldinger om høy turn-over i bredrifter som kun tilbyr provisjon.
Leder for NAV Marked Sør-Rogaland, Synnøve Schei, får tilbakemeldinger om høy turn-over i bredrifter som kun tilbyr provisjon.

NAV ønsker ikke å rekruttere selgere til bedrifter som tilbyr provisjonsbasert lønn

– Vi ønsker ikke at noen skal settes i en vanskelig økonomisk situasjon.

Publisert

Leder for NAV Marked Sør-Rogaland, Synnøve Schei, opplyser om at de ikke rekrutterer selgere til bedrifter som kun tilbyr provisjonsbasert lønn.

– Systemet er lagt opp til at dersom du går ut i full jobb eller jobber mer enn 50%, har du ikke lenger rett på dagpenger. Jobber du derimot mindre enn 50%, kan du kombinere timelønn med dagpenger. Når det gjelder provisjon er det ikke nødvendigvis sånn at lønnen henger sammen med antall timer man jobber, sier Schei til SALG24.

Hun sier det er regelverket knyttet til dagpenger som ligger til grunn for at de unngår å samarbeide med bedrifter som kun tilbyr provisjon.

– Vi ønsker ikke at noen skal settes i en vanskelig økonomisk situasjon. På provisjon kan du ende opp med å jobbe så mye at du ikke har rett på dagpenger. Klarer du ikke å lande salgene, vil du også stå i fare for å ikke tjene penger en måned.

– Blir for risikabelt

Hun mener provisjonslønn blir for risikablet, men påpeker likevel at de aldri fraråder folk å søke på jobber med denne type lønnsbetingelser.

– Det er mange som lever godt på dette som en inntekstkilde, men vi ønsker å gi våre søkere flere valg, for det er ikke for alle. Skal man sikre seg en trygg inntekt er det mest gunstig å ta en jobb med fast lønn, særlig hvis det skal kombineres med dagpenger.

Schei forteller at de har mye kontakt med salgsbransjen, og at de formidler mange inn i dit – med et forbehold om at det er fast lønn.

– De færreste av oss klarer seg uten fast inntekt, og vi vil ikke sette arbeidssøkere i en situasjon hvor de må ta en jobb som ikke nødvendigvis vil føre til inntekt dersom de ikke klarer å selge nok. Det må vi – som en statlig aktør ta ansvar for.

– Hyppig utskiftning av selgere

Ifølge de tilbakemeldingene hun er kjent med, er de bedriftene som tilbyr provisjon, en bransje med høy turn-over.

– Det er ofte de som ikke er avhengig av fast inntekt som tar disse jobbene. For unge mennesker som fortsatt bor hjemme, eller for studenter vil denne type salgsjobber være et godt bidrag til økonomien. De har et stort rekrutteringsbehov, og det sier noe om at mange er innom for en kort periode, og at selgerene skiftes ut ganske hyppig.

Når det er sagt, vil hun ikke fraråde folk fra å søke på disse jobbene.

– Vi anbefaler folk å ta disse jobbene, men for de som ikke kan velge, og som kan havne i økonomisk uføre, blir det noe annet.

Powered by Labrador CMS