Salgscoach Kay Ellingsen og Sales Management Coach, Sten Christian Kvindesland.

Debatten raser om selgere bør ha utdannelse eller ikke

Selgere bør ta utdannelse for å klatre på karrierestigen, mente salgscoach Kay Ellingsen før nyttår. Det har fått flere til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

Er det nødvendig for selgere å ta utdannelse? Den debatten har vi dekt flere ganger på SALG24, men reaksjonene lot ikke vente på seg da salgscoach og forfatter Kay Ellingsen tok bladet fra munnen i en sak før nyttår. Da uttalte han:

«Min erfaring er at de fleste innen telefonsalg ikke har noen særlig høy formell utdannelse. Disse bør ta en tilleggsutdannelse ved siden av jobben sin for å kunne klatre videre og bli salgs- eller markedssjef, om det er ønskelig. Dette gjelder også om de skal søke seg over til en annen type salgsjobb, eksempelvis tjenestesalg og produktsalg».

Etter vi publiserte saken på sosiale medier, har uttalelsen høstet flere reaksjoner blant kollegaer i bransjen.

- Sjarmerende at hvem som helst kan lykkes

I kommentarfeltet er det utelukkende uenighet å spore. «Nei». «Ikke enig», og «Ansetter heller sultne selgere som ønsker å bevise uavhengig av utdannelsen», er noe av det opposisjonen har svart.

Sales Management Coach, Sten Christian Kvindesland, skriver dette:

«Hele sjarmen med salgsbransjen er at hvem som helst kan lykkes - og veldig ofte hører en historier om de som endte opp i salg fordi det var den muligheten de fikk. Som leder kommer jeg alltid til å se på personen mer enn papiret.»

– Hvem du er som person, hvilke ambisjoner du har og egen motivasjon har mye større verdi enn karakterene du kan vise til på papiret, sier Kvindesland til SALG24.

Han er enig i at det ikke er negativt å ha litt faglig tyngde, men nekter å tro at salg kan læres på skolebenken.

– I den bedriften jeg er ansatt i, jobber vi blant annet med dørsalg mot privatmarkedet, og noe av det tøffeste med salg er den mentale styrken som kreves av deg til enhver tid. Det er som idrett – man jakter resultater, og ingen skole eller utdanning kan forberede deg på hvor tøft salg er.

– Du kan ikke bli eiendomsmekler uten å ha utdannelse

Kvindesland mener mange arbeidsgivere tilbyr egne krus og eget utdanningsløp som lærer selgerne det meste som har mentaltrening, salgsteknikker, og hvordan man takler utfordringer.

– Salgsyrket er en praktisk skole, hvor jeg mener arbeidsgiver må se etter en pakke der personlighet eller bakgrunn er den grunnleggende faktoren for å gi jobb. Det er i alle fall noe jeg selv ser på før karakterkortet spiller inn.

Han innrømmer dog at de som ønsker å jobbe med slag på et høyere nivå, hvor det er mindre press mentalt, kan dra nytte av en noe mer formell bakgrunn.

– Du kan ikke bli eiendomsmekler uten å ha utdannelse, men poenget er at jeg aldri håper at papiret vil bety mer enn personene i salg. Det fine med salg er nettopp at hvem som helst kan begynne, uansett bakgrunn, identitet og kultur. I denne bransjen er det ingen som dømmer deg – alt handler om resultater.

Ellingsen står på sin side fjellstøtt i sin påstand om at utdanning er viktig når det gjelder selgere som skal drive med produkt- eller tjenestesalg.

Det er to veier man bør gå når det kommer til å klatre karrierestigen innenfor salg. Den ene er å ta en formell tilleggsutdannelse, men det har ikke de fleste råd til da studielån, husleie og mat skal betales, sier Ellingsen til SALG24.

Hvis det er tilfeller er hans beste råd å finne kurs som er til fordel for den fremtidige jobben de drømmer om.

– Sjekk ut Folkeuniversitetet, Nooa og NKI. Her er det mange fine kurs som er relevante for en fremtidig og annen type salgsjobb enn den de har i dag.

Kunnskap om ledelse

Han oppfordrer telefonselgere til å spørre sin arbeidsgiver om de kan betale for eksterne kveldskurs.

– De mindre callsentrene jeg har som kunder har ikke kultur eller budsjett til å gi sånne type kurs til sine selgere. Om de skal gi eksterne kurs til en selger, må de gjøre det til alle. Her bør lederne av disse selskapene få mere kunnskap om hva ledelse er. BI har mange fine kurs, også digitale nettkurs.

Ellingsen er enig i at en selger skal være sulten og fremoverlent, men mener en del bedrifter som jobber mot den kommunale sektoren, vil oppleve at det er kunder som er mer saksorientert og opptatt av struktur, orden og system.

– Her vil de helst ha inn selgere som er mer rådgivere og veiledere, og som er opptatt av miljøfyrtårn, og som har en forståelse for anbudsprosesser og logistikk. Men det er klart at personlige egenskaper blir vektlagt. Det nytter ikke å ha toppkarakterer hvis du ikke er egnet for jobben som skal utføres, sier han og avslutter:

– Mange gode selgere klarer å inspirere, engasjere og vise motivasjon i møter når de skal ha ny jobb. Men før de skal få tilbud om en ny stilling eller jobb, skal de plukkes ut fra en bunke med søknader og CV'er, og derfor oppfordrer jeg selgere til å gå en av de to veiene som nevnt over. Det er viktig å kunne vise til formell utdannelse eller relevante kurs, dersom du ønsker å komme deg videre i salgsbransjen.

Powered by Labrador CMS