Joakim Rånes er lite bekymret for at manglende utdannelse vil stå i veien for en lysende fremtid i salgsbransjen.

Joakim (19) ga avkall på utdannelsen for å bli selger

– Mamma fikk lettere panikk da jeg sa jeg skulle slutte på skolen, men hun ser jo at jeg klarer meg helt fint.

Publisert

Joakim Rånes (19) har valgt å følge drømmen. Som barn av en far som har drevet med forretninger hele livet, var det businessmann og finansbransjen som virket mest forlokkende også for han.

– Jeg har alltid visst at jeg vil drive med forretninger og salg – og for å mestre det innså jeg at det var grunnleggende å lykkes med salg, sier Rånes til SALG24.

Allerede som 18-åring takket han for seg på videregående og startet eget AS. I Junior Transport AS var han Operations Manager, med ansvar for å lade elektriske sparkesykler for det amerikanske selskapet Lime. Dette drev han med i ti måneder til han fikk jobb som B2C Konsulent hos Telenor Privat.

– Det var en utfordring i starten, men nå går det på automatikk. Man må lære seg å takle mye motgang som telefonselger, men på sikt lærer man seg å stå i det. Alt har med den mentale innstillingen å gjøre. Hver gang jeg sliter, eller ting er vanskelig, tenker jeg at jeg har tatt et seg videre, forteller han.

– Jeg vil starte hedgefond

Bakgrunnen for refleksjonene er ifølge Rånes relevant litteratur og livserfaring. Etter å ha mestret B2C-salg, vokste nysgjerrigheten på å selge mot bedriftsmarkedet. Dermed takket han ja til jobbtilbud fra Unifon.

– Bedrifter har mye mer komplekse utfordringer som skal løses, og det er mer å sette seg inn i fordi man selger et større produkt. Drivkraften min, som får meg til å stå på hver dag, er tanken på hvor jeg ønsker å være noen år fram i tid.

– Og hvor er det?

– Planen er å starte et hedgefond i løpet av de fire neste årene. Jeg har alltid vært interessert i aksjer og investering, og det å få penger til å vokse på andres vegne.

Interessen og tanker om investering deler han flittig på sin egen YouTubekanal.

– Jeg begynte å lage YouTube-videoer da jeg var seks år gammel. For de som er god til å leite finnes det noen Minecraft-videoer der ute. Jeg har alltid vært interessert i video, sier han og ler.

I dag bruker han YouTube til å fortelle om investeringer han selv gjør.

– Jeg er ikke aktiv verken på Instagram eller Facebook, men jeg ser verdien av å være på YouTube – der får jeg uttrykt meg på min måte, og reaksjonene på videoene gir meg et rush. For meg er det viktig å ha noe jeg brenner for utenom jobb.

Alt koster – husk det

Grunnen til at han valgte å bli telefonselger er enkel matte, som han ikke tror alle forstår.

– For min del handler det om å lære å takle motgang, og forstå verdien av det du driver med. Mange kan kanskje tenke at salg er enkelt, men det er det ikke. Men så handler det også om å skjønne at erfaring fra salg kan være med på å åpne muligheter i fremtiden.

– Tenker du at manglende utdanning kan bli et hinder i fremtiden?

– Nei, jeg tror ikke det handler om et vitnemål fra videregående. Jeg tror det handler om hva slags person man er. De som ansetter selgere vil fort merke om du er en sulten person, og da har ikke det så mye å si. Mamma fikk lettere panikk da jeg sa jeg skulle slutte på skolen, men hun ser jo at jeg klarer meg helt fint, svarer han.

Rånes tviholder på argumentet om at det handler om å se på motgang som fremdrift, og at det er helt nødvendig å tenke at på andre siden av det som er vanskelig venter det noe fint.

– Det finnes dager hvor man blir frustrert. Men man må være streng med seg selv og sette standarder. Det beste rådet jeg kan gi med mitt utgangspunkt er at du må vite hva du vil ha. Er det en bil eller et hus, eller mennesker du vil omgås, så handler det om å kutte ut alt det som ikke passer inn i det bildet du har skapt. Det er krevende – men alt koster. Husk det.

Powered by Labrador CMS