Suleiman Idris har jobbet seg opp fra dørselger til salgssjef. Nå deler han sin reise og viktige råd til andre som har en drøm i salgsbransjen.
Suleiman Idris har jobbet seg opp fra dørselger til salgssjef. Nå deler han sin reise og viktige råd til andre som har en drøm i salgsbransjen.

Suleman kapret drømmejobben som 20-åring – nå er han salgsleder

– Mange ønsker å bli god uten å legge inn innsatsen. Det nytter ikke. Jeg har blødd for drakten.

Publisert

Suleman Idris startet salgskarrieren som 14-åring. Den gangen var det om å gjøre å få solgt søndagsavisen til flest mulig i nabolaget. To år seinere var han endelig gammel nok til å begynne med telefonsalg.

– Jeg ringte rundt og ba om støtte til veldedige formål. Jeg ville bli god – så jeg var opptatt av å lære av de som var best. Jeg jobbet deltid ved siden av skolen, men dro på jobb når jeg hadde fri for å sitte ved siden av toppselgerne og lytte til hva de gjorde for å lande salgene sine, forteller Idris til Salg24.

Han husker spesielt godt en kollega. En eldre dame som i det øyeblikket kunden tok telefonen, flyttet musepekeren over på salgsknappen.

– Hun hadde en helt spesiell mentalitet, hun hadde på en måte bestemt seg for å lykkes. Hun hadde en hit-rate på 98 prosent, og det motiverte meg. Jeg ville prøve å konkurrere med henne.

– Mente jeg var for ung

Idris gikk byggfag på videregående, men var aldri spesielt glad i å studere. Da han i tillegg begynte å få gode resultater på jobb, ble det enda vanskeligere å fokusere på skolen.

– Jeg visste at salg var det jeg skulle drive med. Jeg fikk det til, og det ga meg mestringsfølelse og tilfredshet. Foreldrene mine insisterte på at jeg skulle fullføre videregående, så jeg gjorde det. Da jeg var ferdig, fikk jeg jobb som b2b-selger for et callsenter, med Telenor som kunde.

Men den store drømmen var å selge biler. Et tre-måneders kurs på Bilakademiet, to fag i markedsføring og samfunnsøkonomi på Sonas senere, var Idris blitt 20 år. Nå ville han jobbe for at drømmen om å bli bilselger skulle gå i oppfyllelse.

– Mange mente jeg var for ung. At jeg burde være godt over 30 år for å begynne i den bransjen. Det forstår jeg nå. Det er en ganske omfattende jobb med stort ansvar. Det innebærer store penger både for deg, firmaet og kunden. Det er mange ting som skal gjøres riktig, og som du må ha kontroll på, sier han.

Han kan være enig i at det kan være tøft, men vil likevel slå hull på myten om at det er umulig for unge mennesker å lykkes i bilbransjen.

– Så lenge du har den rette motivasjonen, klarer du det. I dag er jeg salgsleder hos Birger N. Haug Oslo, og ser helst etter yngre mennesker når jeg ansetter. De modnes med jobben, og er villig til å endre vaner for å lykkes med det de brenner for.

– Det var tøft

Det er snart 10 år siden Idris stod utenfor Plaza Hotel i Oslo og fikk telefon om jobbtilbud hos bilforhandleren.

– Jeg hylte av glede. Men det var tøft. De første seks månedene var blytunge. Det var høyt press, og jeg brukte mye tid på å motbevise at jeg kunne selge på nivå med de beste, til tross for at jeg var ung. Siden jeg fikk jobbtilbudet fra Birger N. Haug, har jeg vært bestemt på levere tilbake i form av innsats og resultater for den tilliten de viste meg.

– Til inspirasjon for andre selgere. Hva har gjort for å lykkes?

– Det beste tipset jeg har fått, fikk jeg av en kollega. Han sa at jeg måtte få på plass strukturen i arbeidet. Salg kan du, sa han, men dårlig struktur stjeler tiden din. Hvis du gjør ting riktig første gang, slipper du å drive brannslukking og gjøre ting som får følgefeil. Det er det beste tipset jeg har fått, og det har jeg fulgt siden.

Han nevner også det å være ubevisst dyktig, og bevisst dyktig. Selv har han blitt mer bevisst på hva han gjør, og årsaken til at han lykkes.

– Jeg vil oppfordre alle som jobber med salg til å bruke litt tid på å tenke gjennom hva man gjør for å lykkes. Det er vanskelig å finne gode selgere i dag. Mange ønsker å bli god uten å legge inn innsatsen. Det nytter ikke sier han og avslutter:

– Jeg blødde for drakten. Mitt tips til unge selgere er å jobbe intensivt de første tre årene. Da har du lagt grunnlaget, og bygget opp gode arbeidsvaner som vil følge deg resten av karrieren. Vær stolt av jobben din, og etterstreb å gjøre ditt beste hele tiden.

Powered by Labrador CMS