Michael Strøm forteller at faren er hans største forbilde, og en viktig sparringspartner for å lykkes salgsbransjen.

Michael ville gå fra kokk til selger: – Det var helt umulig

Michael Strøm fikk avslag på søknader i nesten to år, før han ble tatt seriøst.

Publisert Sist oppdatert

Michael Strøm kommer fra en familie hvor alle driver med salg. Både mor, far og bror.

– Jeg har aldri vært et skolelys. Jeg har dysleksi, og hadde en drøm om å bli kokk. Som 12-åring fikk jeg lov til å bli kjøkkengutt, forteller Strøm til Salg24.

Etter noen år som faglært kokk, kjente han på at han ville bytte yrke. Han satt med en følelse av at han, som resten av familien, ville passet godt i salgsyrket. Men han trengte en bekreftelse på at han hadde det i seg.

Ved siden av 100 prosent jobb på kjøkkenet, tok han på seg flere vakter i klesbutikken Match Fashion.

– På et tidspunkt jobbet jeg 175 prosent. Det ble mye – og med egen familie som trengte meg hjemme, måtte jeg slutte i klesbutikken. Men jeg hadde fått den bekreftelsen jeg trengte, og bestemte meg for å gå samme vei som resten av familien, forteller han.

– Jeg kom ingen vei

Men å få seg jobb som selger, med fagbrev som kokk på CV-en, var vanskeligere enn han hadde trodd.

– Jeg kom ingen vei med søknadene mine, så jeg bestemte meg for å levere de personlig. Jeg kommer aldri til å glemme det ene stedet jeg var innom. Sjefen så på CV-en min, lo hånlig, hevder han.

– Det føltes utrolig kjipt å bli møtt på den måten.

Det skulle gå nærmere to år hvor Strøm bare ble møtt med avslag. Han vurderte til slutt å gi opp drømmen om en salgsjobb.

Men så dukket det opp en stilling som salgskonsulent hos Magnar Eikeland AS.

De søkte etter en KAM innen forbruksmateriell, data & kontorrekvisita, renhold og emballasje.

– Jeg ringte og avtalte et møte, sånn at jeg kunne gi søknad og CV personlig. Jeg var ærlig på at hvis jeg sendte det i posten, kom jeg erfaringsmessig ikke til å bli tatt med i vurderingen engang.

Strøm forteller at han dro ned for å slå av en prat – men at han var forferdelig nervøs.

– Jeg gjorde alt feil. Jeg turte ikke å se på henne mens vi snakket, og jeg oppførte meg veldig fjasete. Men hun tok i mot søknaden. To uker senere ringte hun og sa at hun hadde fått en god følelse, og spurte om jeg ville komme på et intervju. Hun klarte å se gjennom nervøsiteten min.

Strøm forteller at han endelig ble tatt seriøst.

– Hun ga meg gode tips til hvordan jeg kunne håndtere nervøsiteten, og klarte å snu svakhetene mine om til styrker. Jeg lærte ekstremt mye i den jobben. Det har alt å si hvor du havner, og hvem som møter deg.

Strøm jobbet tre år i Magnar Eikeland, og kan nå skryte av at han nettopp har fått sin andre salgsjobb. Første november begynte han som selger i Kverneland Bil.

– Jeg liker å lykkes

– Hva er det du liker best med salg?

– Det kjekkeste er å bli kjent med nye bedrifter, og møte folk som brenner for det de driver med. Da vil jeg som samarbeidspartner naturligvis gjøre mitt beste for at de skal lykkes. Jeg trives veldig godt med å jobbe mot bedriftsmarkedet, og det er det jeg skal gjøre her hos Kverneland også.

Men han innrømmer at det er mye å sette seg inn i.

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli bilselger. Det er sinnsykt mye å sette seg inn i . Men den gjengen jeg har kommet til er ekstremt dyktig i det de gjør, så foreløpig dilter jeg etter og suger til meg all kunnskapen jeg kan.

– Hva er dine styrker som selger?

– Jeg liker å lykkes. Jeg må ikke konkurrere med andre, men jeg streber etter å bli den beste versjonen av meg selv. Jeg setter meg hårete mål i blant, men ingenting er uoppnåelig. Man må bare jobbe for det, også tar det gjerne litt litt lengre tid, og krever litt mer krefter, sier han og avslutter:

– Hver gang man får et nei, kan man lære av det hvis man bare vil. Prosessere det, og snakke med kollegaer. I begynnelsen hadde jeg mye kontakt med min salgsleder de gangene jeg møtte motgang. Det handler om å unngå å gjøre de samme feilene flere ganger.

Powered by Labrador CMS