Martin Da Veiga deler noen av sine beste tips til hvordan han lykkes som møtebooker.

Martin blir omtalt som Norges beste møtebooker

Martin Da Veiga (29) forteller sin historie om hvordan han har lykkes i bransjen.

Publisert Sist oppdatert

I dag er Martin Da Veiga Vice president og Co-Founder av selskapet LeadJabber, som jobber for å automatisere salgsprosessen for kunder og oppdragsgivere.

Han snakker åpent om hvordan han har snublet på veien til å bli det mange omtaler han som; Norges beste møtebooker.

Da Veiga hadde mange tanker om hva han skulle studere etter videregående. Men etter et år på internasjonal markedsføring på BI, fant han ut at det var salg som passet hans personlighet best.

– BI var ikke noe for meg, så jeg hoppet på et NLP-kurs hvor jeg ble sertifisert i coaching. Jeg skjønte fort at jeg hadde gode forutsetninger for å jobbe med salg, sier Da Veiga til Salg24.

– Jeg visste ikke hva moms var

Etter et år som selger for Gule Sider ville han starte for seg selv.

– Jeg ble drittlei av å være lei. Jeg liker ikke å bli fortalt hva jeg skal gjøre, når jeg skal gjøre det, av sjefer som ikke gjør ting selv. Jeg hadde det kjempefint i Gule Sider, og det var en fantastisk salgsskole, men jeg vil ikke ha begrensninger med tanke på inntekt, fleksibilitet, hverdag og livsstil. Så da måtte jeg starte for meg selv da.

Samtidig betydde det mye å kunne hjelpe andre med å lykkes, og Da Vida ønsket å bidra på en større måte enn å kun være ansatt.

– Det handler ikke bare om penger. Visjonen min er å skape, hjelpe og ha det gøy – samtidig som jeg nyter livet og prosessen.

Uten en håndfast plan, hoppet han i det, og solgte seg inn som selvstendig konsulent til forskjellige bedrifter.

– Jeg solgte en million ting på det tidspunktet. Jeg prøvde alt fra nødladere til hjemmesider og profileringsutstyr. Men det funket ikke så bra. Det første året satt jeg igjen med en omsetning på 54 000 kroner, og en betydelig høyere gjeld. Jeg visste ikke at det var noe som het moms, sier han og flirer.

– Med et forbrukslån på 110 000 kroner, pluss to tomme kredittkort på til sammen 50 000 kroner, bodde Da Veiga fortsatt på gutterommet hos mor og far. Etter en periode på NAV, var det på tide å justere strategien for veien videre.

I desember 2014 fikk han sitt første oppdrag som møtebooker.

– Jeg skjønte at jeg måtte gripe muligheten. Jeg begynte å booke møter for bedrifter, og jeg elsket det. Jeg elsker salg og møtebooking, og det har blitt min profesjon i dag. Jeg vet at mange i bransjen ser på møtebookere som de laveste på rangstigen, og det vil jeg utfordre. Jeg har hele tiden jobbet for å profesjonalisere bransjen, og levere en høyere standard enn det som er vanlig.

– Uetisk å ikke selge noe

– Hva gjør du som er annerledes?

– For min del handler det om å være empatisk og genuin. Jeg er glad i mennesker. Når man jobber med salg skal man ikke trenge å stille seg selv spørsmål ved om man er til bry for de man ringer til, om man forstyrrer viktige folk i sin hverdag. Min tro, som har hjulpet meg med å komme dit jeg er i dag, er at jeg mener det er oppriktig uetisk å ikke selge noe, sier han og fortsetter:

– Alle skatter og avgifter bedrifter produserer, er med på å bygge AS Norge videre. På den måten får vi penger til for å for eksempel ansette flere politifolk, lærere og bygge krisesentre. De som ikke liker å selge, bryr seg mer om sitt eget ego, enn å hjelpe andre, sier den tydelig engasjerte 29-åringen.

Da Veiga har booket tusenvis av møter for ulike bedrifter. Mengdetreningen har gjort ham oppmerksom på flere detaljer i prosessen, og han beskriver erfaringen som et selvstudium av seg selv.

– Det jeg vet er at jeg har en formidlingsevne som mange ikke har. Min største fordel og mitt konkurransefortrinn, er at jeg har jobbet med emosjonell og mental personlig utvikling så lenge, at jeg forstår mange konsepter rundt menneskelig atferd. Hvorfor vi føler og tenker som vi gjør.

– Du må gidde å bli god

Etter 11 år poengterer Da Veiga at det å prøve og feile, er årsaken til at han har kommet dit han er i dag.

– Litt av problemet i bransjen er at alle vil tjene penger, men ingen er villig til å tape noe. Men salg er en profesjon hvor du ber om å feile, og til tider tape penger. Du vil føle at du ikke er bra nok, du vil bli skjelt ut på telefonen, og du vil føle deg dum. Men står du i det lenge nok, og undersøker detaljene som er i frykten for nettopp dette, så vil du nå langt.

– Hvordan kan man jobbe med frykten for å bli avvist?

Da må du ha mot og kjærlighet nok til det du driver med, og finne ut hva slags visjon du har, hvem du er, og hva du vil ha. Alle har frykt. Frykt for å ikke se bra ut, frykt for egen helse og særlig i salgsbransjen er man redd for å bli avvist. Å jobbe med møtebooking handler ikke om at du kan du blir avvist, men når. Avvisning er den eneste garantien du har i dette yrket, og det må du klare å takle. Visjonen din må være større enn frykten.

For å takle frykten mener Da Veiga at du må gidde å bli god. Fokuset må alltid være på at kunden får det de vil ha, og dermed får du det også.

– Salg for meg er å skape tilfredshet for kunden og meg selv. Det er vinn-vinn for begge. Jeg forstår tydelig hvilket problem eller potensial kunden jeg snakker med har, og jeg snakker genuint med kundene. Jeg har ikke på meg en salgshatt og snakker som en robot. Jeg viser profesjonalitet, respekt og ydmykhet.

Detter og snubler

– Hvordan oppdaget du at du har et talent når det kommer til møtebooking?

– Jeg skjønte at jeg var god da jeg så resultatene jeg skapte for meg selv og kundene mine. Kvaliteten jeg har på møtene mine har skapt positive tilbakemeldinger fra kundene. De har ringt og takket for at jeg tok kontakt, og inkludert flere selskaper i møtene. Jeg har også fått gaver fra kunder fordi jeg har klart å booke møter med prospekter de ser på som umulig å booke møter med.

Det beste rådet Da Veiga kan gi er at man aldri skal måle sin egen suksess opp mot noen andre sin.

– All suksess handler om å feile nok ganger, helt til du knekker koden. Noen feiler mer enn andre, og noen lærer fortere. Bare tenk på hvordan det er å være et barn som skal lære seg å gå. Det funker ikke i begynnelsen. Vi bare detter og snubler, men vi gir oss jo ikke, sier han og avslutter:

– Mange i salgsbransjen har urealistiske mål, og irrasjonell frykt. Du må begynne på kapittel én når du er ny – ikke sammenligne deg med de som er på kapittel femti. Selv om jeg er god nå, så tør jeg å være den dårligste i rommet til enhver tid. Det er sånn man hele tiden lærer, og til slutt blir best.

Powered by Labrador CMS