Buypass deler tips for å unngå at du blir svindlet på nett.
Buypass deler tips for å unngå at du blir svindlet på nett.

Frykten for svindel øker på Black Friday

En ny undersøkelse viser at én av fem nordmenn opplever at tiden rundt Black Friday medfører økt risiko for å bli svindlet på nett.

Publisert

Buypass kunngjør i dag resultatene fra en ny undersøkelse om nordmenns digitale handlevaner, gjennomført av Respons Analyse.

Statistikken viser at folk anser Black Friday som en av årets mest risikofylte dager med tanke på å bli offer for datakriminalitet. Frykten er størst hos de under 24 år.

– Black Friday er ikke bare høytid for salg, det er også høytid for svindel. De kriminelle utnytter kjente handledager og oppretter falske versjoner av populære nettbutikker for å lure nordmenn for penger. Se derfor etter identitetsinformasjon på nettsiden før du gir fra deg personopplysninger, sier Janne Syversen, kommunikasjonsdirektør i Buypass i en pressemelding.

Et representativt utvalg på totalt 1038 nordmenn i hele Norge, har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i midten av oktober. Svarene viser at få dobbeltsjekker nettadressen når de handler på nett.

Hos unge mellom 18 og 24 år er frykten dobbelt så høy for å bli svindlet på Black Friday, enn i gjennomsnittet for befolkningen. Over halvparten sier frykten er så stor at de bevisst reduserer pengebruken på netthandel.

Tre råd fra Buypass for å unngå å bli svindlet:

1. Sjekk identiteten til nettbutikken:

Trykk på hengelåsen ved siden av nettadressen. Her kan du finne nyttig informasjon i et såkalt sikkerhetssertifikat. Flere seriøse nettbutikker har dette, og her ser du hvem som står som rettmessig eier av nettbutikken.

2. Se etter lett tilgjengelig kontaktinformasjon:

Angrerettloven pålegger nettbutikker å opplyse om geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Styr unna hvis eneste kontaktpunkt er et enkelt kontaktskjema.

3. Sjekk nettadressen (URL):

Seriøse nettbutikker oppgir ikke produktnavn i nettadressen. Ord som «billig» eller «salg» i nettadressen tyder ofte på falsk nettside.

Powered by Labrador CMS