Saferock produserer et betongalternativ basert på gruve- og industriavfall.
Saferock produserer et betongalternativ basert på gruve- og industriavfall.

Den norske betong-startupen Saferock henter 37 millioner

Saferock får inn Equinor Ventures, Awilco og GC Rieber på eiersiden.

Publisert Sist oppdatert

Det norske oppstartselskapet Saferock har utviklet et produkt som kan mulig erstatte betong, og tester har demonstrert at dette kan produseres med 70 prosent lavere CO2 utslipp enn tradisjonell betong. Målet er å produsere betong med netto null utslipp innen 2025.

– Betong er i dag en stor kilde til klimagassutslipp over hele verden, og som første selskap i Norge skal Saferock utvikle miljøvennlig betong med avgangsmasser fra gruveindustrien. Hvis vi lykkes kan dette bli en global miljørevolusjon, sier Espen Lea, daglig leder i Saferock, i en pressemelding.

Nå har selskapet gjennomført en emisjon på 37 millioner for å finansiere bygging og drift av den første pilotfabrikken i Sandnes.

Saferock går ut på å erstatte den tradisjonelle Portlandsementen i betong med avgangsmasser fra gruvedrift og industriavfall, en såkalt geopolymer.

– Vi er fornøyde med å få inn store, industrielle aktører som Equinor Ventures, Awilco og GC Rieber på laget. Vi satte oss opprinnelig et mål om å hente et lavere beløp, men da vi gikk ut med emisjonen var interessen såpass stor at vi lukket boken på 37 millioner. Med dette steget beveger vi oss fra laboratoriestadiet mot industri og produksjon, og betydelig nærmere kommersialisering av Saferocks betong, sier Lea.

I en rapport fra 2021, peker IEA på reduksjon av CO2-intensitet i sement som ett av tiltakene som må gjennomføres for å nå målet om netto null utslipp innen 2050.

– Det er et stort, globalt marked for miljøvennlig betong grunnet stadig økende priser på både CO2-kvoter og råvarer. Der man i vanlig betong må bruke ingredienser som blir dyrere og dyrere, kan vi ta i bruk rimeligere avgangsmasser fra gruveindustrien.

Den nye fabrikken skal stå i løpet av 2023, og vil bruke avgangsmasser fra Titaniafabrikken i Sokndal.

Powered by Labrador CMS