Ole Christian Sandvoll har flere års erfaring fra B2B-salg.

Slik mener Ole Christian at B2B-selgere bør sette seg mål

Ole Christian Sandvoll jobber med kursing innenfor B2B-salg og ledelse. Han mener det er viktig å ta sjanser, men at det bør finnes en balansegang.

Publisert

Ole Christian Sandvoll jobber som mentaltrener i Re Boot. Nå er han klar med nye B2B-kurs og verksted for både selgere og ledere sammen med LinkedIn-ekspert Christoffer Bertilson.

Noe av det Sandvoll brenner for omhandler målsettinger i B2B-salg og markedsføring.

– Jeg har jobba med salg ulike steder siden 2001, for det meste innenfor B2B. Med erfaringen jeg har nå ser jeg hva jeg manglet før. Det er noe jeg bruker aktivt når jeg lærer bort til andre, sier Sandvoll til SALG24.

Han har noen tips til hvordan en kan sette seg mål.

– Det mangler en del kunnskap om nettopp det. Vaner tar lang tid og endre, og det er helt sentralt. en må tørre å sette seg høye og krevende mål. Gjerne tenk litt større enn budsjettet ditt, og kanskje også større enn det som er sannsynlig. Et høyt og krevende mål gjør at det skapes spenning og ubehag men det er det vi lærer av og som gjør at vi lærer å mestre stegvis. Vi trenger å strekke oss. Og når det settes høye forventninger for oss selv og fra lederen mener jeg at vi klarer mer. Noen studier fant at der lærerne hadde høye forventninger til elevene, fikk elevene bedre resultater. Det blir som en selvoppfyllende profeti, sier han.

Balanse

Selv om han leder kursene, betyr det ikke at han selv er feilfri. Men nettopp det å gjøre feil kan også brukes til læring, mener Sandvoll.

– Jeg har definitivt gjort mine feil. Men for å lære noe som helst er det å gjør feil egentlig veldig effektivt. En må tørre å gjøre feil, og ikke minst ha en sjef som aksepterer at det går an. En god leder ser på feil som en styrke og en mulighet til at teamet utvikler seg.

En vanlig fallgruve som mange går i handler om at de ikke tør å ta det ekstra steget. Mange er redde for å ta sjanser, tror han.

– Hvis du ikke tar steget ut av komfortsonen kommer du ingen vei. Vi mennesker er naturlig opptatt av å være komfortabel, og derfor kreves strukturelt arbeid for å klare å komme seg ut av denne sonen. Samtidig skal det sies at noen går for langt utenfor, og ender helt i den andre enden. Dette handler om balanse, der en liten del vies til å gjøre noe nytt.

Powered by Labrador CMS