Nabeel Ahmed har nok å gjøre, men elsker jobben sin som selger i Tryg.

– Mange tror salg er en snarvei til lettjente penger

Nabeel Ahmed jobber som selger med provisjonslønn i Tryg. Samtidig er han familiefar og har tre barn under fem år.

Publisert Sist oppdatert

Ahmed jobber hjemmefra, og har prydet kontoret sitt slik selgere ofte gjør.

– Jeg har montert noen store høyttalere og skjermer her, i tillegg til at jeg har mange diplomer hengende på veggene. Så det er et trivelig kontor å jobbe fra. Her stortrives jeg, sier han til Salg24.

Det var ikke gitt at han skulle ende opp i salgsbransjen. Det hele startet da han fikk jobb i en dagligvarebutikk.

– Jeg jobbet for ICA Supermarked, den gangen det fantes i Norge. Jeg var 16 år og for ung til å sitte i kassa, så jeg fikk mange andre oppgaver. For eksempel delte jeg ut smaksprøver og sto i bod, og jeg skjønte fort at jeg var god til å prate med kundene. De jobbene som de andre så på som kjedelige og ikke ville gjøre, brukte jeg til å prate med kunder og få folk inn i butikken. En dag sa sjefen til meg at jeg måtte bli selger, sånn som jeg holdt på.

Ahmed begynte å jobbe med telefonsalg i 2012, da han fikk sommerjobb som selger.

– Jeg jobbet med det i åtte uker, og ble ukens selger i syv av dem. Det var egentlig bare for å ha noe å gjøre i løpet av sommeren.

Setter tydelige mål

Nå har han jobbet i Tryg siden desember i 2017. Ahmed har noen egenskaper som han selv mener er avgjørende for å kunne lykkes i jobben.

– Planlegging er nøkkelen til suksess. Hver søndag når jeg har lagt barna, setter jeg meg ned og planlegger den kommende uken. Da er det viktig med både langsiktige og kortsiktige mål.

– I tillegg er tilpasningsdyktighet er viktig i denne jobben. Kundene og situasjonene som du havner i som selger er ikke like. Derfor må du høre på kunden, og tilpasse deg deretter.

Ahmed forteller også at han har vært blant toppselgerne i salgsbransjen i løpet av de siste ti årene. Han har også vunnet prisen som årets selger i Tryg.

Han forteller også at selv om kollegene i Tryg er i konkurranse med hverandre, jobber de også som et team.

– Vi har et CRM-system som viser hvem som leverer og hvem som ikke leverer. Vi får en oppsummering hver dag, og alle vil være best. Men samtidig er vi der for hverandre den dagen vi trenger noe. Hvis jeg trenger hjelp fra mine kolleger, så kan jeg alltid henvende meg til dem.

Mener selgere må over en barriere

Ahmed har flere tips til ferske selgere. Blant annet mener han at de ikke bør se på jobben som en enkel vei til å tjene gode penger.

– Mange tror salg er en snarvei til lettjente penger. Det er det dessverre ikke. Som selger må du først komme deg over en barriere. Klarer du ikke det, må du gjøre noe annet. Da er ikke salg noe for deg. Her er det ikke noen mellomting, mener jeg.

Samtidig er det viktig å vite mye om produktet, og faktisk stå inne for det en selger.

– Les mye om produktet du selger, sånn at du faktisk har peiling. Også må du gjerne lese om hva konkurrentene dine har, slik at du kan spille på det også.

Til slutt er det viktig å ikke la seg knekke av noen dager med skuffende salgsresultater.

– Ingen dager er like i salgsbransjen, og du lærer noe nytt hver eneste dag. Det er som en berg- og dalbane. Den ene dagen har du en dag full av salg og suksess, og en annen dag blir du avvist gang på gang. Det er da det er viktig å huske på hva du gjorde de dagene du lyktes og at det er en ny dag i morgen som vil være den dagen du vil levere de beste resultatene noensinne! Da gjør det ikke noe at det var litt tyngre på jobb den ene dagen.

Powered by Labrador CMS