Soono Rashid slo rekord i Instacall, med 500 solgte abonnementer på en måned.

Soono fikk sparken. Nå er han toppselger i bedriften

Soono Rashid måtte selge Playstationen sin og ta et oppgjør med sin egen arbeidsmoral. Nå er han toppselger.

Publisert

Soono Rashid har jobbet som telefonselger hos Instacall i fire år. I dag slår han rekorder bransjen ikke har sett maken til, ifølge arbeidsgiveren.

Veien til suksess har imidlertid vært turbulent for 24-åringen.

– Da jeg ble ansatt manglet jeg både motivasjon og arbeidsmoral. Når jeg leser gjennom alle de gamle tekstmeldingene med unnskyldninger om hvorfor jeg ikke dukket opp på jobb, blir jeg flau, innrømmer Rashid.

For halvannet år siden ble han kalt inn til et drøftelsesmøte med salgsdirektør, Werhad Bejani, hvor de ble enig om å avslutte arbeidsforholdet.

– Basert på tallene jeg leverte var det rett og slett ikke godt nok. Jeg var enig. Jeg tjente ikke penger selv heller, i og med at vi jobber på provisjon.

Rashid fikk beskjed om å finne seg selv, og det som var viktig for han i livet.

– Han sa at hvis jeg skulle lykkes i arbeidslivet måtte jeg endre holdning, møte opp på jobb og være seriøs og dedikert. Hvis jeg bestemte meg for å gjøre det, kunne jeg ta opp kontakten. I mellomtiden fikk jeg ikke jobbe i selskapet.

Gjeld og ubetalte regninger

De to neste månedene brukte han mye tid alene.

– Jeg prøvde å finne ut hva som var det riktige for meg å gjøre. Jeg søkte også noen andre jobber, men skjønte fort at jeg ville «hjem» igjen. Jeg ville få muligheten til å jobbe med de beste lederne og selgerne i bransjen.

Rashid tok kontakt med Bejani, og sammen laget de en plan for hvordan de skulle samarbeide videre.

– Vi fant først ut hva som gjorde det umulig for meg å lykkes. Det var flere ting. Jeg hadde en haug med ubetalte regninger, og mye gjeld. I tillegg var jeg avhengig av gaming, og satt opp og spilte hele natten. Jeg var også ute og festet flere ganger i uken, forteller han åpenhjertig.

Det første som skjedde var at han satt seg ned med sjefen og lagde en nedbetalingsplan.

– Jeg fikk en umiddelbar følelse av kontroll igjen. Det er vanskelig å prestere godt når man går rundt med store bekymringer. Etter jeg fikk betalt ned gjelden min har det bare gått oppover, sier Rashid og smiler lunt.

Men det var flere ting han måtte ta tak i før han greide å snu skuta, og i 30 dager fikk han tett oppfølging av Werhad Bejani.

Snuoperasjon

– Jeg begynte med å selge Playstationen min, også fulgte jeg planen vi hadde laget sammen.

Planen innebar at Soono daglig måtte gjennomføre en rekke øvelser.

Det første var at han måtte stå opp om morgenen, dusjen og spise frokost. Etterpå skulle han tenke på tre ting han var takknemlig for i livet.

Deretter skulle han sette seg tre konkrete mål for dagen. Det kunne være hva som helst. Spise en god lunsj eller ringe til noen i familien.

Så måtte han tenke på tre ting han var fornøyd med i løpet av dagen.

Og sist men ikke minst, måtte han stille seg selv to spørsmål før han gikk ut av døren hjemme.

– Det ene var om jeg var klar for å takle livets utfordringer, og det andre om jeg var klar for å ta vare på livets muligheter. Jeg har lært at det ikke nytter å synes synd på seg selv. Det er muligheter også er det utfordringer. Utfordringene må løses, og mulighetene gripes.

Soono måtte sende en mail til sjefen hver kveld, for å dokumentere at han fulgte planen.

Soono Rashid fikk god støtte fra daglig leder, Werhad Bejani.

I dag går det nye tankesettet på autopilot.

– Når man har gjort noe i mer enn 30 dager, blir det en vane. Hver morgen når jeg står opp, setter jeg på god musikk, og ser på visjonstavlen jeg har laget. Der har jeg hengt opp alt jeg ønsker meg i livet. For hvert salg jeg har, vet jeg at jeg er ett skritt nærmere å nå det. Det har fungert veldig bra for meg.

Nå har Rashid blitt en av de beste selgerne i Instacall.

– Jeg sitter igjen med mange gode følelser og rekord etter rekord her på jobb. I forrige måned leverte jeg en av bransjens alle største prestasjoner i 2021, med fem hundre solgte abonnementer på en måned, sier han stolt.

– Jeg måtte ta en avgjørelse. Jeg er en voksen mann, og jeg kan ikke sitte å spille til langt på natt, det fungerer ikke. Det var ikke noe problem for meg å selge Playstationen min, for da hadde jeg allerede bestemt meg. Det som var kjipt var at jeg ikke hadde gjort det tidligere.

– Vanvittig imponerende

– Hvorfor valgte du å legge så mye innsats i en ansatt som ikke fungerte?

– Jeg tror nok jeg ser litt annerledes på mine ansatte enn det mange andre ledere gjør. De fleste er opptatt av å nå budsjettet. Det er jeg også, men jeg er også opptatt av mennesker. Jeg lar ikke det ene gå på bekostning av det andre, svarer salgsdirektør og daglig leder i Instacall, Werhad Bejani.

Der andre så en umotivert ansatt som ikke gadd å prestere, så Werhad potensiale.

– Jeg ble aldri klok på hvorfor det fantastisk talentfulle mennesket som har så mange ferdigheter, ikke evnet å jobbe og stå på. Han rømte fra sin egen hverdag. Det var viktig for meg å få ham til å komme på jobb, og være ærlig om sine utfordringer.

– Hvor fikk du strategien din fra?

– Jeg leser mye bøker , og er opptatt av selvutvikling, selvledelse, atferdsteorier, og hvordan man kan hjelpe andre med å endre gen atferd, sier han og fortsetter:

– Det er dessverre lett å sparke folk. Peke på folk og si at de ikke leverer, men hva er det som ligger bak? Det er ganske alvorlig å miste jobben sin. Da faller man fort utenfor i samfunnet, og blir en økonomisk byrde. Man skal ikke være redd for å gjøre feil, men man må ikke gjøre de samme feilene om igjen.

– Hva tenker du om den utviklingen Rashid har hatt?

– Den jobben han har gjort er ikke bare imponerende, han har forandret livet sitt til det bedre, og trenger verken meg eller noen andre lengre. Det er vanvittig imponerende. Han har gått fra å være gjeldsslave til å tjene en million i året.

Rashid er takknemlig for den hjelpen han har fått med å lykkes som selger.

– Jeg har mange ganger tenkt, hvorfor gidder han? Men han er en ekstremt god leder og et enda bedre menneske. Jeg tar ikke dette for gitt. Det eneste Werhad har bedt meg om er å gi tilbake, er å hjelpe andre på samme måte som han hjalp meg.

Nå håper han at historien kan bidra til at andre som er på feil spor kan få inspirasjon til å finne igjen sin indre motivasjon.

Powered by Labrador CMS