Administrerende direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen, raser mot statens innkreving av skatter og avgifter i forbindelse med pandemien.
Administrerende direktør i Regnskap Norge, Rune Aale-Hansen, raser mot statens innkreving av skatter og avgifter i forbindelse med pandemien.

Konkursene øker: – Regjeringens rentekrav ruinerer bedriftene

Konkursene øker for andre måned på rad. Det viser konkursstatistikken til Dun & Bradstreet.

Publisert

300 bedrifter i Norge gikk konkurs – og 91 bedrifter ble tvangsavviklet av myndighetene i februar. Utsatte skatter og avgifter angis som en av årsakene.

– Uakseptabelt, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge, i en pressemelding.

Nå frykter han mars kan bli enda mørkere.

– Mange bedrifter kjemper fortsatt for å komme seg på beina etter en nedstengning som har frarøvet dem store inntekter. Mange har måtte be om utsatt betaling av skatt og merverdiavgift som følge av inntektssvikt og likviditetsproblemer, og har dermed fått ekstrakostnader samlet på flere hundre millioner kroner som følge av forsinkelsesrenten som påløper, fortsetter Hansen.

I høst påløp det en halv milliard i rentekostnader. Regnskap Norge anslår at det er påløpt ytterligere et par hundre millioner siden den gang.

– Forsinkelsesrenten er urimelig. Det er kynisk og brutalt av staten å sparke bedrifter som allerede er i knestående ved å kreve renter med fare for å dytte bedriftene over i ruin. Regnskap Norge krever forsinkelsesrenten satt til null.

Ferske tall viser at 5 000 bedrifter skylder 2,4 milliarder kroner i skatt og avgift. Dette er en nedgang fra 5 milliarder og 9 400 bedrifter da ordningen startet.

– Det er vel og bra at mange bedrifter har gjort opp for seg. Skatteetaten opplyser imidlertid at 3 000 av avtalene som regnes som avsluttet er bedrifter som har falt ut av ordningen.

– Hvor mange bortfall skyldes lite smidighet i forbindelse med at de har «glippet» på innbetalingsfrister? Litt medfølelse, og rett og slett et «gult kort», kunne reddet mange bedrifter. Det er dessuten skummelt at 5 000 bedrifter fortsatt skylder penger. Virksomhetene har fått utsatt betalingsfrist til 31. mars. Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi er på vei mot lysere tider, men våren kan potensielt by på enda flere konkurser.

Regnskap Norge etterlyser en konkretisering av hvor stort det samlede beløpet for forsinkelsesrente er.

– Et forsiktig anslag er at rentene samlet utgjør 200-300 millioner kroner. Det er uoverkommelig for små- og mellomstore bedrifter som allerede kneler på grunn av tiltak myndighetene har påtvunget dem.

Powered by Labrador CMS