Inger Marie Johnsen fra Wood & Food

Ansetter kun folk som faller utenfor: – Altfor mange blir ekskludert fra arbeidsmarkedet

Gründer Inger Marie Johnsen mener tidligere rusmisbrukere er en ubenyttet ressurs i samfunnet. Selv ansetter hun flere med en brokete bakgrunn som selgere.

Publisert

Inger Marie Johnsen startet Wood & Food for to år siden. I juni flyttet de det som er en kombinasjon av kafe og interiørbutikk til et sjarmerende lokale midt i Arendal sentrum.

Johnsen startet Wood & Food på bakgrunn av at hun hadde jobbet mange år i rusfeltet.

– Jeg så spesielt på ettervernsbiten. Det er når folk har vært i behandling eller kommer ut fra fengsel at jobben begynner. Det er dessverre få som åpner dørene for disse menneskene, og jeg har tenkt at tidligere rusavhengige er en ubenyttet ressurs i arbeidsmarkedet, forteller Johnsen til Salg24.

Det hadde hun lyst til å gjøre noe med. Hun ville skape en arbeidsplass for de som ikke står først i køen på det ordinære arbeidsmarkedet.

Kombinasjon av erfaring og fag

– Mange mennesker driver med arbeidstrening rundt omkring i samfunnet. Det er kjempefint. Men jeg er opptatt av å drive arbeidstrening som kan føre til at de får kompetanse nok til å komme seg videre i arbeidsmarkedet. Jeg har en kognitiv terapeut som jeg leier inn to ganger i uken, fordi jeg tror vi må kombinere erfaring og fag på samme lag.

I tillegg har hun ansatt en erfaringskonsulent som også er produksjonssjef på huset. Erfaringskonsulenter som har gått veien selv, mener hun er viktige håpsbærere for de andre som kommer inn i konseptet.

– Jeg mener det er viktig at de får hjelp der og da hvis de plutselig skulle få russug. NAV-systemet er ofte sånn at man får en time om 14 dager. De fleste kan ikke vente to uker. Derfor har vi laget en modell hvor vi har en terapeut her på jobb, og har samtalegrupper og individualterapi to ganger i uken.

Johnsen har også inngått et samarbeid med Mikrobakeriet i Arendal, som til sammen drifter fem bakerier.

– Jeg har en gutt hos meg nå som er superflink til å bake, så nå vil de satse på han og låner han en gang i uken for å lære han opp i bakeryrket. Hvis han liker det kan han få mulighet til å ta fagbrev her hos oss.

– Ganske unikt

Wood & Food er full av solskinnshistorier.

– Laila Knutsen startet første dag hos meg for to år siden. Nå er hun produksjonsleder. Hun er superdyktig på søm, og lager mange av varene vi selger.

Wood & Food har egenproduksjon av blant annet puter, lamper og linprodukter.

– Jeg er tidligere rusmisbruker og hadde vært inn og ut av fengsel i mange år da jeg fikk tilbud om jobb hos Wood & Food. Hele konseptet med Inger Marie og terapeut Magnus Gellein er fantastisk. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få skrytt nok av de. De bryr seg med hele hjertet, og jobber iherdig for å tilrettelegge for at hver enkelt av oss skal trives på jobb.

Knutsen mener hun kan snakke på vegne av alle de ansatte når hun sier de trives kjempegodt, og at de nærmest har blitt en liten familie alle de som jobber der.

– Hadde det ikke vært for denne jobben, hadde livet mitt antageligvis sett ganske annerledes ut, sier hun.

Enorm mestringsfølelse

– Du driver jo en bedrift, og er avhengig av å tjene penger. Er du noen ganger redd for at de ansatte ikke skal dukke opp?

– Det er utfordringen med sosialt entreprenørskap. På den ene siden skal du løse et samfunnsproblem, og på den andre siden må du drive en bærekraftig bedrift. Det jeg kan si, er at på to år har jeg ikke hatt noen rusbrekker, og kun to ganger har har noen vært borte i en dag. Det mener jeg er ganske unikt på en arbeidsplass, sier Johnsen.

Johnsen får ofte spørsmål om hvordan hun tør å stole på mennesker med en sånn bakgrunn.

– Ordinære ansatte skal ha barn, være i svangerskapspermisjon, har syke barn i barnehagen. Det er mye med mange mennesker, men det er akseptert. Jeg mener samfunnet i dag er alt for opptatt av status, prestisje og penger. Hvis man ikke yter hundre prosent på arbeidsmarkedet, er man ikke attraktiv.

– Jeg liker ikke retningen det har tatt. Vi må finne tilbake til at folk hjelper og støtter hverandre. Det er alt for mange som blir ekskludert fra arbeidsmarkedet. Mennesker med tics, funksjonshemminger og psykiske lidelser faller altfor ofte utenfor.

– Hvordan synes de ansatte det er å jobbe som selgere, og måtte forholde seg til nye mennesker hver dag?

– De har ulike behov, og det kommer an på dagsformen. De første dagene gjemmer de seg kanskje i oppvasken, men etterhvert tør de å komme ut i butikken og det gir en enorm mestringsfølelse når de etterhvert klarer å stå i kassen.

– Vi selger en atmosfære

– Hvordan har omsetningen vært siden dere flyttet til byen da?

– Den har vært helt fantastisk. Sommeren har vært knallfin, og Arendalsuka har bidratt stort.

– Men vi må hele tiden jobbe med hvordan vi kan tjene mer penger. Både på kafe-siden og interiør-siden har vi mange kommersielle konkurrenter. Vi må skille oss ut på kvaliteten, på varene, tjenestene, maten og produktene. Vi prøver å være gode på å behandle gjestene på en måte som gjør at de vil komme tilbake.

Johnsen har fokus på at de skal selge mer enn bare kaffe, bakverk og varer.

– Vi selger en atmosfære. Mange av de som bor i Arendal vet hva vi driver med, og velger heldigvis å komme hit for å støtte oss. Blir det noen gang et overskudd i bedriften, skal jeg reinvestere og skape enda flere arbeidsplasser.

Planen videre er å starte en nettbutikk, som kan gi enda flere en jobbmulighet.

– Vi satser på å utvide produksjonen. Vi blir stadig ringt opp av folk som spør om vi kan produsere for dem, men så langt har vi ikke kapasitet. Vi er for små. Men drømmen er å utvide produksjonen og starte en nettbutikk, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS