Andre Øren har for første gang på 20 år i meglerbransjen sett befolkningsreduksjon i Oslo.
Andre Øren har for første gang på 20 år i meglerbransjen sett befolkningsreduksjon i Oslo.

Kjedesjefen i DnB om salget i 2021: – Aldri sett maken

Andre Øren innrømmer at pandemien har vært en prøvelse – men boligsalget har gått bedre enn noen gang.

Publisert

– De nye tiltakene og føringene som kom fra myndighetene igår, preger oss.

Det sier kjedesjefen i DnB Eiendom, Andre Øren, til Salg24.

Han informerer om at de allerede er i gang med de samme rutinene som gjaldt frem til sommeren. Begrenset antall gjester på visninger samtidig, munnbind, meteravstand og påmelding til alle visninger i forkant.

– Vi har lang trening i dette, og vi skal bidra så langt det lar seg gjøre å stoppe spredningen av viruset. Boligtransaksjoner er såpass viktig for norsk økonomi, at hvis dette hjulet stopper, vil det oppleves kritisk for tusenvis av nordmenn.

– Aldri vært hetere

Øren tar oss med tilbake til pandemines debut 12. mars i fjor.

– Fra et salgsperspektiv har det vært ganske interessant. De to-tre første månedene etter 12. mars var det vesentlig lavere aktivitet på boligmarkedet. Men fra juni begynte det å skyte fart, og andre halvår i fjor har vi aldri sett maken til.

Han mener det er en direkte konsekvens av at folk må holde seg hjemme, og at det er med på å akselerere planene om å bytte bolig. Dette har ifølge Øren resultert i rekordmange antall bolig-transaksjoner.

– Jeg har aldri sett så mange transaksjoner som vi hadde første halvår i 2021. Det var all time high. Folk må feriere i Norge, og fritidsmarkedet har aldri vært hetere. Selv etter verden åpnet mer opp har vi sett høy aktivitet knyttet til kjøp av hytter og fritidsboliger.

En annen ting salgsdirektøren har merket seg, er at han for første gang – på sine 20 år i bransjen, nå ser en befolkningsreduksjon i Oslo.

– Det er nok en kombinasjon av mindre arbeidsinnvandring grunnet korona, og endret boligbehov blant befolkningen. Vi er vant til det motsatte, men som følge av pandemien har flere valgt å flytte ut av storbyen for å skaffe seg større bolig.

Øren mener den nye arbeidshverdag som har vært preget av hjemmekontor er en trend som kommer til å fortsette.

– Mange arbeidsgivere oppfordrer til mer hjemmekontor, og da er det naturlig at det melder seg et behov for et ekstra soverom hvor man kan jobbe i fred og ro.

– Følger renten med argusøyne

At pandemien har vært en prøvelse legger ikke megleren skjul på, men han konkluderer med at bransjen har klart seg godt til tross for begrensningene.

– Endringene i arbeidsmetodikken som følge av restriksjonene har gjort at arbeidspresset på meglere har vært høyere enn noen gang. Det er mange som vil se på samme objekt, og vi har ikke mulighet til å invitere alle på en visning. Vi har flere eksempler på meglere som har måttet kjøre 12-timers visninger for at alle interessenter får sett boligen før budrunden. Men vi har klart det, og skal klare det igjen, forsikrer han.

Utenom muterte virusmutasjoner er det nok et spøkelse som lurer i kulissene til meglerbransjen.

– Norges Bank har forberedt oss på en renteøkning, og det legger naturligvis en demper på markedet. Prisvekst er ikke nødvendigvis det største problemet, men vi lever av antall transaksjoner, og i praksis er vi mest opptatt av at det er tillit i markedet, sier han og avslutter:

– Vår viktigste jobb er å gjøre salgs- eller kjøpsprosessen så trygg og forutsigbar som mulig. Vi følger renten med argusøyne. Vi spår ikke noen store utslag, men at det vil legge en demper på deler av markedet er en realitet. Men den nye mutasjonen kan bidra til at renteoppgangen utsettes noe.

Powered by Labrador CMS